Lyhyt kuvaus suvun juurista

Saksalainen Hohenthalin porvarillinen suku ja sen Suomessa oleva haara polveutuvat mitä luultavimmin samasta henkilöstä, ruotsalaissyntyisestä Georg (Jürgen) Hohenthalista, joka oli kornettina kolmekymmenvuotisessa sodassa ja asettui Königsbergiin (Neumark/Brandenburg). Hän avioitui siellä 1649 Margaretha Masekowin (Maßkowin) kanssa. Carl Hohenthalin laatimassa sukutaulussa Georg Hohenthal esitetään suvun kantaisäksi.

Georg (Jürgen) Hohenthal, kornetti.
Puoliso: Margarete Maßkow (Masekow), vihitty 1649 Königsbergissä.

Heillä oli kuusi lasta, mm. Gottfrid sekä Joachimus.

Joachim(us) Hohenthal, trumpetin soittaja, s. 1657 Gårdeby.
Puoliso: Christina Mattsdotter Schildt.

Vadstenan maakunta-arkistossa olevien Gårdebyn seurakunnan kirkonkirjojen mukaan trumpetinsoittaja Joachim Hohenthal avioitui neiti Christina Matssdotter Schildtin kanssa.

Joachim (Jochum) Hohenthal, luutnantti, s. 1695
Puoliso: Beata Augusta von Warner.

Joachim (siis Joachim nuorempi) käytti nimeä Jochum. Hän syntyi Gårdebyssä Ruotsissa 1695. Jochum oli sittemmin Saksassa Ruotsin kuningattaren henkirykmentissä luutnanttina Stralssundissa. Avioliitosta saksalaisen Beata Augusta von Warnernin kanssa syntyi 1730 siellä Claes Jakob Hohenthal. Hänestä tuli suomalaisen sukuhaaran kantaisä.

Claes (Nicolaus) (Klas) (Klaes) Jakob Bogislaus von Hohenthal s. 1730
1. puoliso: Margaretha Sibylla Catharina von Lützow.
2. puoliso: Brita Maria Sohlberg, Kimon ruukin pehtorin Joonas Sohlbergin tytär.

Suomalaisen sukuhaaran esi-isä, majuri Claes Jakob Bogislaus von Hohenthal oli ensimmäisessä avioliitossa Margaretha Sibylla Katharina von Lützowin kanssa. Hän oli Rügenin saarella sijaitsevan Kransdorfin tilan omistajan, kapteeni Johan Hartwig von Lützowin tytär. Vuonna 1763, Pommerin sodan ja Hampurin rauhanteon jälkeen, Hohenthal sai komennuksen Suomeen Kuninkaalliseen Pohjanmaan rykmenttiin. Hän asettui asumaan Ylistaroon mahdollisesti 1766 vaimonsa Margarethan, kahden pienen poikansa ja äitinsä Beata Augusta von Warnernin kanssa. Vuotta myöhemmin Vaasassa päivätyssä kirjeessä hän anoo esimiheltään lomaa viedäkseen alaikäiset poikansa Pommeriin appensa, kapteeni von Lützowin hoiviin. Hän kertoo menettäneensä hiljan sekä vaimonsa että äitinsä, jotka molemmat kuolivat 1766. Heidän hautansa sijaitsevat Ylistaron vanhalla hautausmaalla. 

Hohenthalille myönnettiin kuuden kuukauden virkavapaus "yksityisten asioiden hoitamista varten". Kesäkuussa 1767 hän matkusti poikineen Ruotsiin, jossa kuningas myönsi vapaata kokonaiseksi vuodeksi. Hänen saavuttuaan Rügeniin hän ei kuitenkaan voinut jättää sinne poikiaan, koska myös lasten äidinäiti oli juuri kuollut ja isoisä oli avioitumassa uudelleen. Ainoa ratkaisu oli palata takaisin Suomeen. On mahdollista, että poikien täti Mariana von Essen (os. von Hohenthal) otti pojat huostaansa. 

Lähdetiedot:
Torvald T:son Hohenthal: Lisätietoja Hohenthalin suvun alkuperästä
Torvald T:son Hohenthal: Eripainos Genos 1963 n:o 3, Vanhan vaakunan vaellukset
Sukutaulu
Axel Bergholm: SUKUKIRJA Suomen aatelittomia sukuja
Dr.Karl-Jürgen Nagel: Die Hohenthals Ein Beitrag zur Familiengeschichte Stand:12.10.2002